Зворотній зв'язок:

Не можете знайти те, що вам потрібно? Запитайте в нас!

Запитати

Коли не варто робити сайт на Тільді?

25.09.2020
11647

Насправді на це питання можна відповісти лише 1 реченням: досить платити росії за тільду. 

Але ми хочемо не тільки запевнити вас у відмові від неї, а й допомогти зрозуміти на чому має бути зроблений ваш сайт, щоб приносити продажі. Розпочнемо з аргументів  проти тільди: 

  • Блокування російських серверів всім світом. Якщо не хочете втратити свій сайт одного ранку, то відмовтесь від неї 
  • Фінансування країни-агресорки. Ви сплачуєте тільді, вони сплачують податки
  • Ваші персональні дані і дані ваших клієнтів під загрозою, тому що вони знаходяться під контролем росії 

Ми займаємось розробкою сайтів багато років, розробили свою власну CMS, врахувавши в ній все те, чого нам не вистачало не тільки для гарних візуально сайтів, а й для збільшення продажів, успішного SEO просування і індексації. В нашому портфоліо є ресурси зроблені на різноманітних адмін.панелях, окрім власної: Shopify, OpenCart, WordPress. Ми працювали також з кастомними CMS написаними окремо під потреби замовника. Саме тому, спираючись на власний досвід, ми хочемо показати вам різницю між відомими системами управління  сайтами і Тільдою, щоб вже закрити питання з конструктором якого-не-має-більше-існувати

Характеристика Tilda WordPress Кастомна CMS Shopify OpenCart
Вартість Платна (абонентська) Безкоштовна* (за базову версію) Різна (залежить від розробників) Платна (абонентська) Безкоштовна
Масштабування Обмежене кількістю сторінок Необмежене Залежить від можливостей Обмежене кількістю сторінок Необмежене
Вигляд Вибір з шаблонів або створення з нуля Вибір з тем або створення з нуля Кастомізований за потребами Вибір з тем або створення з нуля Вибір з тем або створення з нуля
Швидкість Залежить від сервера та контенту. Обмежена оптимізація Залежить від хостингу та оптимізацій Залежить від хостингу та оптимізацій Висока (хостування на CDN) Залежить від хостингу та оптимізацій
Легкість використання та налаштування Легкий та інтуїтивний інтерфейс Залежить від досвіду користувача Залежить від досвіду та можливостей Легкий та інтуїтивний інтерфейс Середній та вимагає деякої експертизи
Підтримка Електронна пошта та чат Різні канали підтримки Залежить від розробника Електронна пошта та чат Форум, спільноти
Кількість плагінів та розширень Обмежений Тисячі безкоштовних та платних Залежить від розробника Обмежений Тисячі безкоштовних та платних

 

Поки що Тільда програє по 4 параметрах з 7. Але розгляньмо власне те, нащо ми створюємо сайти для бізнесу. Кожен ресурс створений не тільки для того, щоб показати наші контакти, але, першочергово, для продажів. Для їх побудування одним з головних інструментів є SEO. Тому дуже важливо проаналізувати як поводять себе сайти на різних адмін.панелях коли справа стосується оптимізації і виводу в ТОП.

Чи можна просувати сайти на конструкторі?

Ми розглянули декілька найболючіших питань, з якими ми стикались з сайтами на Тільді. Що ми бачимо тут? Здається, все що має працювати на благо бізнесу - обмежено у Тільді. То й не дивно, враховуючи країну-розробника.

Параметр Website Builder WordPress Кастомна CMS Shopify OpenCart
Можливість покращити швидкість завантаження Обмежені можливості Так Залежить від розробника Обмежені можливості Так
Можливість SEO просування Обмежені можливості Так Залежить від розробника Так Так
Зміни у файлі robots.txt Обмежені Так Так Так Так
Налаштування редиректів Обмежені Так Так Так Так
Налаштування мета-тегів за алгоритмом Обмежені можливості Так Так Обмежені можливості Так
Доступ до коду сайту Обмежені Так Повний Обмежені Повний
Успішність індексації сторінок Обмежена успішність Так Залежить від розробника Так Так

Ми завжди кажемо, що не будемо братися за просування сайту на конструкторі, але залюбки налаштуємо контекстну рекламу або таргет у соц.мережах. Бо ми не хочемо годувати вас обіцянками і витрачати ваші кошти в нікуди. Якщо ви плануєте грати в довгу і розвивати свій бізнес, подумайте двічі ніж робити сайт на конструкторі. Бо SEO йому не дуже й світить, відверто кажучи.

Звідки пішла мода на конструктори сайтів?

Тренд на програмування без коду прийшов до нас із США. Виглядає це так: користувач, не володіючи навіть нульовими знаннями в програмуванні, може простим перетягуванням потрібних елементів створювати повноцінний робочий сайт. Недосвідчені користувачі навіть не відрізнять такий веб-продукт від зробленого цілою командою розробників. Тому люди люблять конструктори сайтів, особливо новачки.

Проаналізувавши чому власники бізнесу обирають конструктори, ми вивели основні причини:

  • Не треба наймати спеціалістів: За бажанням, такий сайт можна зібрати самостійно, бо він не потребує глибинних знань у програмуванні чи веб-дизайні.
  • Швидкість: Якщо є потреба швидко вийти на ринок, що може бути особливо важливим для малих бізнесів або стартапів, такий сайт можна зібрати за декілька тижнів.
  • Дешево: Платформи конструкторів мають різні плани, але зазвичай за дуже помірні кошти можна почати свій шлях у інтернеті

Але чому це мінус::

  • Щомісячна оплата конструктора, тобто через 3 роки ваш сайт буде коштувати вже 10 800 грн, через 4 – 14 400 грн і т. д. Вартість може дорости до вартості сайту з унікальним дизайном і унікальними опціями, написаними за вашим технічним завданням. При розробці ж ви платите один раз.
  • Готовий адаптивний дизайн. Більшість готових шаблонних рішень мають вже кросбраузерну та адаптивну до різних пристроїв тему.
  • Можна швидко запустити платну рекламу. Google Ads не хвилює чи сайт зроблений на конструкторі, тому рекламу можна запускати хоч одразу.

Чому ж тоді маркетингова стратегія не може бути ефективною з сайтом на конструкторі?

Забороняти ми, звісно не будемо, але порадити можемо. Ось декілька основних причин чому для побудови інтернет-маркетингу сайт на конструкторі буде недостатнім:

  • Обмежений тех. функціонал. Інтернет-маркетинг - це не тільки про контекстну рекламу, а скоріш про комплексний підхід. Ми вже показали у порівняльних таблицях вище, що такі сайти мають безліч обмежень, що не дозволить виконати усі необхідні тех. роботи.
  • SEO обмеження. Оскільки SEO - це один з безлічі китів інтернет-маркетингу, то ви не захочете втрачати можливість отримувати аудиторію з органічної видачі.
  • Відсутність доступу до коду. Більшість конструкторів не надають такої можливості, що зупиняє вас від реалізації масштабних маркетингових стратегій або кастомного налаштування аналітики.
  • Залежність від платформи. Коли ви користуєтесь конструктором, ваш сайт буде залежати від платформи, на якій він створений. Це означає, що якщо у вас виникнуть проблеми з платформою або ви захочете перенести сайт на іншу платформу, це буде, по суті, розробка з нуля. І тоді вже пункт про “дешево” може бути не таким переконливим :)
  • Обмежена інтеграція. Зазвичай, або платформа має вже готову інтеграцію з зовнішніми сервісами, або забудьте. Бо через відсутність доступу до коду налаштувати її вручну буде майже неможливо.

Ну і наостанок, будемо трохи суворими, але думка наших експертів наступна:

  • Вони не надають жодної переваги для SEO
  • У кінцевому результаті, ці "WYSIWYG" («Те, Що Ви Бачите, Те й Маєте») конструктори веб-сайтів серйозно обмежать зростання вашого бізнесу.
  • HTML-розмітка, створена будь-яким конструктором сторінок, завжди буде значно більш обтяженою, ніж HTML, створений експертом веб-розробником.

Для кого підійде конструктор сайтів?

  • Стартапери. Для тесту ідей нового продукту або послуги. Це найголовніша, на нашу думку, перевага. Тест не повинен коштувати дорого, але робити його обов'язково. 
  • Підприємці. Хто хотів створити онлайн-бізнес або підкріпити офлайн-точку ще і сайтом. Такий сайт – якийсь мінімально життєздатний продукт (MVP). Покажіть його своїм клієнтам і вивчіть їх реакцію. Або запустіть на нього рекламу, доки повноцінний ресурс ще в розробці
  • Проєктні менеджери та маркетологи. Для них конструктор – це можливість реалізації своїх проєктів, на які часу і грошей не вистачає
  • Дизайнери. Можуть робити продукт «під ключ» і дивитися, як він працює, допилювати і набиратися досвіду.
  • Розробники. Вони зможуть реалізувати свої ідеї дуже швидко, не прописуючи вручну стилі, інтерфейси
  • Аналітики. Швидкий тест концепції або гіпотези
  • Маркетологи. Ловіть лайфхак! Для презентації ідеї, щоб гарно. Знову ж, стратегії можна робити на таких сайтах, замість величезного документа на сто сторінок.

А що думають інші розробники і оптимізатори? А у користувачів ви запитували?

Ми провели опитування користувачів і фахівців інтернет-маркетингу про Тільду.

Ось кілька коментарів, що підтверджують інформацію.

А що в результаті? Конструктор або повноцінна CMS?

  1. Які завдання вирішуватиме мій сайт?
  2. Яких цілей я хочу досягти, маючи сайт?
  3. Наскільки важливо для мене заощадити на першому етапі? Яких перспектив я хочу досягти?

Конструктори дійсно можуть вирішити ряд завдань і будуть для них достатнім варіантом:

  1. Сайт-візитка – ви просто хочете познайомити користувача з вами. Цілі продати немає, але вона, можливо, буде приємним бонусом. Можливо просування по брендових запитах.
  2. Лендінг. ВАЖЛИВО! Добре тільки для івентів, для унікальних акційних пропозицій (як додаток до основного сайту), для нових товарів, які мало представлені в інтернеті, і ви хочете вивчити попит.
  3. Лонгрід. Якщо потрібно класно оформити дослідження, гайд, будь-який контент «великого» формату, той же спецпроект – то Тільда ідеальна для цього.
  4. Обмежений бюджет. Цей варіант дійсно можливий. Алгоритм роботи, з нашого досвіду, виглядає так:
    • розробка сайту на конструкторі;
    • запуск контексту;
    • отримання продажів;
    • розробка повноцінного сайту;
    • запуск SEO і контексту;
    • підрахунок витрачених коштів і часу.

Дуже добре, якщо останній пункт вас не засмутить. Статистика говорить про інше. Фахівці теж.

Для всіх інших варіантів конструктор буде поганою ідеєю.

Отримайте спеціальну пропозицію для вашого сайту!
Ми піклуємося про збільшення ваших продажів в інтернеті :)
Згорнути карту
Показати карту