Зворотній зв'язок:

Не можете знайти те, що вам потрібно? Запитайте в нас!

Запитати

Хочете бути в топі? Ось 6 порад зі створення доброзичливого seo-контенту

16.08.2019
3879

Джерело

Від редакції: це поради Капітана Очевидність про те, як створити якісний контент. Але саме про ці поради не повинні забувати замовники. Тому ми вирішили опублікувати переклад і прокоментувати його. Вам точно буде корисно!


SEO – це міцний коктейль зі зміни тегів, планування, створення шляхів швидкого знаходження ваших сторінок, а також ретельної прив'язки авторитетних сайтів для поступового виходу в ТОП (і багато чого ще).

Саме по собі створення контенту не підвищить трафіку, оскільки хороший контент не завжди буде видимим (чарівне слово «дистрибуція» вам у допомогу). Але не можна забувати про одну важливу річ: мала кількість посереднього контенту на сайті обмежує ваш рейтинг.

Подумайте про свій контент як про потенційну стелю рейтингу вашої сторінки (чим його більше, тим і стеля вища). А про SEO-стратегії – як про чарівну мапу виведення сторінки і сайту в ТОП.

Навіть якщо у вас бездоганно оптимізований сайт, контент категорії Б, швидше за все, не підніме вас на перше місце ТОПу в Google. З іншого боку, контент категорії А+ без використання SEO може почати застарівати і взятися цвіллю на другій сторінці видачі Google.

Відкладіть довідник з вимогами пошукових систем і посібник з оптимізації хоча б на хвилину. Давайте поговоримо про основи SEO-доброзичливого контенту, який і приведе вас на перше місце в ТОПі.

1. ЗРОБІТЬ СВІЙ КОНТЕНТ РОЗМАЇТІШИМ

Дві різні людини шукають одне й те саме в пошуковій системі по-різному.

Деяким подобаються докладні вичерпні описи та інструкції, інші хочуть простих і яскравих пояснень. Є користувачі, які хочуть тільки відео, картинки та аудіофайли на сайтах, тоді як інші на них відволікаються й уникають такого контенту.

Залежно від сайту і цільової аудиторії доречно було б додати картинки або відео до тексту. 

Не перезавантажуйте свою сторінку непотрібними файлами, але пам'ятайте, що різноманітність контенту дасть вам змогу задовольнити вимоги більшої кількості людей. Це означає, що відео разом із текстом на одній сторінці дасть більше відвідувань.

Різноманітність контенту в поєднанні з відшліфованим текстом і доречною глибиною контенту допоможе вам збільшити середній час, проведений на сторінці сайту. Ви пам'ятаєте про важливість поведінкових факторів для ранжування? Чим вище середнє значення проведеного часу на сторінці, тим кращий індикатор того, що ви створюєте цікавий контент і хороший досвід для користувачів.

Якщо на вашій сторінці затримуються люди, це хороший показник, якого можна досягти додаванням корисних типів контенту.

2. ПЕРЕКОНАЙТЕСЯ, ЩО ВАШ ТЕКСТ ДОБРЕ ПРОРОБЛЕНИЙ

Що включає процес створення контенту? Створення певних тригерів у тексті, гачків, за які чіпляється погляд читача. В середньому, люди читають приблизно 20% слів на сайті. Через те, що майже неможливо сказати, які саме слова вони читають, ви не можете написати лише кілька пропозицій, які стали б вашим козирем. Тому зробіть так, щоб козирем стали ВСІ СЛОВА.

Складність: не кожен може висмоктати величезну кількість кришталево чистої прози з пальця. Навіть якщо ви можете, швидше за все, у вас не залишиться часу писати тексти для інших сторінок вашого сайту.

Рішення: якщо ви поспішаєте опублікувати пост у блозі перед тим, як перейти до іншої справи, трохи хорошого редагування допоможе вам створити доброзичливий SEO-контент.

Ви можете використовувати будь-які програми для редагування, що не стосуються стилю викладу, але вказують на помилки і дрібні недоліки, які ви можете усунути самі, не змінюючи структури тексту.

Для детальніших рекомендацій з SEO ви можете піти далі й прогнати ваш текст через програми типу SEMrush's SEO Content Template.

КОМЕНТАР ТЕТЯНИ ЖЕВЕГИ, КЕРІВНИКА SEO-ВІДДІЛУ КОМПАНІЇ «Справа»

««РОБОТА З КОНТЕНТОМ – ЦЕ БЕЗПЕРЕРВНИЙ ПРОЦЕС ДОРОБОК І ВДОСКОНАЛЕНЬ, АНАЛІЗУ І ТЕСТІВ, ЗОКРЕМА, І СЕРВІСІВ ДЛЯ РОБОТИ З КОНТЕНТОМ. НАРАЗІ В НАШІЙ СКАРБНИЧЦІ НАЙБІЛЬШ ЗАТРЕБУВАНИМИ Є ІНСТРУМЕНТИ ВІД Ahrefs, сервіс Istio. АДЖЕ ЯКЩО ТЕКСТ, НАПОВНЕННЯ ПОСАДКОВИХ СТОРІНОК НЕ БУДУТЬ ЦІКАВИМИ САМОМУ АВТОРУ, ТО ЯК ТАКІ СТОРІНКИ МОЖУТЬ СПОДОБАТИСЯ ЦА?!».

Примітка: Відшліфований текст необов'язково повинен мати єдину форму. Для написання бізнес-блогів, комедійних сайтів або новин необхідно використовувати різний тон голосу, стиль письма.

Якщо ви намагаєтеся прорватися в конкурентній ніші, розсуньте кордони прийнятного контенту. Додайте гумор, гостроту, інтелігентність, впевненість, сарказм або харизму. Присмачте текст метафорами:

  • Додайте звукові фрагменти в текст для більш інтерактивного контенту.
  • Скоротіть абзаци і використовуйте маркери.
  • Вживайте просту і різноманітну мову.
  • Знайдіть унікальний привабливий тон, близький до місцевого типу мови.

3. ЯК СТВОРИТИ КОРИСНИЙ SEO-КОНТЕНТ: КОРОТКИЙ ТЕКСТ ЧИ ДОВГИЙ?

У ранні дні Інтернету короткий контент допомагав збільшувати вашу частку на ринку за допомогою усього ста слів. Ви могли написати величезну кількість статей із малою кількістю слів, щоб отримати більше трафіку.

Зараз, коли користувачів Інтернету багато, вони досвідчені та вимогливі, алгоритми Google почали віддавати перевагу більш довгому контенту.

У 2019 БРАЙАН ДІН СПІЛЬНО З BUZZSUMO ПРОАНАЛІЗУВАВ 912 МІЛЬЙОНІВ ПУБЛІКАЦІЙ У БЛОГАХ І ДІЙШОВ ВИСНОВКУ, ЩО ДОВГИЙ КОНТЕНТ ОТРИМУЄ БІЛЬШЕ ВХІДНИХ ПОСИЛАНЬ. А ПОСИЛАННЯ – НАЙВАЖЛИВІШИЙ ФАКТОР РАНЖУВАННЯ, ДОВЕДЕНИЙ ЙОГО Ж ДОСЛІДЖЕННЯМ 2016 РОКУ. ВЛАСНЕ, САМ GOOGLE НЕОДНОРАЗОВО ЗАЯВЛЯВ, ЩО ПОСИЛАННЯ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ПРІОРИТЕТНИМ ФАКТОРОМ РАНЖУВАННЯ. ЛОНГРІДИ ОТРИМУЮТЬ НА 77,2% БІЛЬШЕ ВХІДНИХ ПОСИЛАНЬ, НІЖ КОРОТКІ ПУБЛІКАЦІЇ. ДОВГИЙ КОНТЕНТ СТАЄ ІДЕАЛЬНИМ РІШЕННЯМ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ПОСИЛАНЬ.

Якщо ваша мета – задовольнити пошук аудиторії, і вам потрібно вибрати між статтею на 250 слів або 3 000 слів, найвірогідніше, друга стаття міститиме щось таке, що задовольнить вимоги пошуку.

Незважаючи на це, іноді й стаття на 250 слів дає точну відповідь у красивій формі, тож решта 2 750 слів не потрібні і не будуть прочитані.

Згідно з численними дослідженнями, ідеальна довжина контенту для рейтингових сторінок має становити приблизно 2 000 слів. Це хороша відправна точка для оцінки кількості слів на сторінці, але таке твердження є тільки орієнтиром, а не абсолютною істиною. Тому вам потрібно провести A/B-тест, щоб зрозуміти, який контент імпонує вашій цільовій аудиторії – короткий чи довгий.

Есть еще одно решение – использовать микс из контента разной длины, независимо от предпочтений посетителей, потому что пользователям может нравиться один тип в хорошую погоду и другой тип – в плохую. Я также предлагаю провести аудит контенту, щоб побачити, яка довжина тексту була більш вдалою у минулому.

4. РОЗУМІЙТЕ РІЗНИЦЮ МІЖ АВТОРИТЕТОМ І ОРИГІНАЛЬНІСТЮ

Якщо ви вже досить давно крутитесь у сфері SEO-доброзичливого контенту, то, швидше за все, помітили фундаментальний парадокс у порадах, які вам дають про SEO, і способи, яким Google оцінює сторінки

З одного боку, вам неодноразово рекомендували цінувати посилання на джерела, авторитетні посилання, поради експертів і перевірені дані. З іншого боку, вам також радили цінувати оригінальні дослідження і контент, який включає абсолютно нові твердження. По суті, вам потрібно уникати копіювання і неперевірених тверджень.

Продовжуйте спиратися на експертів, але намагайтеся перевершити їх. Ніколи не переписуйте посилання і дослідження, а додавайте щось нове й оригінальне, щось, що саме ваша цільова аудиторія хотіла б бачити.

Так, вам потрібні посилання і джерела для підтвердження вашого контенту, але вам також необхідно вийти за межі цих джерел, щоб розповісти нову цікаву і захоплюючу історію, а не чергове «Як зробити Х за допомогою інструментів Y і Z».

Кілька креативних посилань і цікава історія допоможуть вашому контенту балансувати між авторитетом і оригінальністю.

5. ПОДУМАЙТЕ ПРО АДАПТИВНУ ВЕРСТКУ ВАШОГО КОНТЕНТУ

У США в 2018 році мобільний трафік переважив трафік із ПК зі співвідношенням 60 % до 40 %.  Але загальний час у мережі переметнувся на бік ПК, який переважив час у мережі з телефонів зі співвідношенням із точністю до навпаки: 60% до 40%.

Втрачати мобільний трафік – це втрачати гроші, хоча майте на увазі, що пошуки з мобільного зазвичай специфічні і більш конкретно націлені, ніж пошуки з ПК.

Наприклад, запит у мобільному пошуку буде приблизно таким: «Піца в Києві» або тег, пов'язаний зі свіжими новинами, або просте запитання про рецепт випікання мафінів. Пошуки з телефону зазвичай більш інтегровані в повсякденне життя людей і пов'язані з речами, які люди роблять весь час.

Якщо ваш контент більш підходить для пошуку з ПК, сконцентруйте весь контент у повній версії, а більш інформативний – у мобільній. Ключовий момент – задоволення потреб обох сторін, а не захаращення мобільної версії довгим контентом.

КОМЕНТАР ТЕТЯНИ ЖЕВЕГИ, КЕРІВНИКА SEO-ВІДДІЛУ КОМПАНІЇ «Справа»

«ВИХОДИТЬ, ЩО АВТОР СТАТТІ ЗАКЛИКАЄ ВЛАСНИКІВ САЙТІВ ВІДОБРАЖАТИ СУТТЄВО РІЗНИЙ КОНТЕНТ ДЛЯ ПК І МОБАЙЛ. ВВАЖАЮ, ЩО ЦЕ НЕПРАВИЛЬНО, ЗВАЖАЮЧИ НА ТЕ, ЩО MOBILE FIRST INDEX ВІД GOOGLE ДЛЯ РАНЖУВАННЯ САЙТУ ВРАХОВУЄ КОНТЕНТ МОБІЛЬНОЇ ВЕРСІЇ САЙТУ. ОТЖЕ, ЯКЩО НА MOBILE КОНТЕНТ БУДЕ «ОБРІЗАНИМ», ТО І РЕЗУЛЬТАТИ РАНЖУВАННЯ БУДУТЬ НЕ ТАКИМИ, ЯК ХОЧЕТЬСЯ.

ТОМУ МИ НЕ РЕКОМЕНДУЄМО ВТРАЧАТИ БУДЬ-ЯКИЙ КОНТЕНТ (ЗА ВИНЯТКОМ ВЕЛИКИХ І ВАЖКИХ МЕДІАФАЙЛІВ), А ДУМАТИ НАД ТИМ, ЯК ЙОГО КОРЕКТНО ПОДАТИ, ВІДОБРАЗИТИ НА РІЗНИХ ТИПАХ ПРИСТРОЇВ, ЩОБ І КОРИСТУВАЧУ БУЛО МАКСИМАЛЬНО КОРИСНО, І РОБОТИ ПОШУКОВИХ СИСТЕМ ГІДНО ОЦІНИЛИ НАШІ САЙТИ».

6. ФОРМА І КОНТЕНТ МАЮТЬ КОРЕЛЮВАТИ

Немає єдиного виграшного макета веб-сторінки або блогу. Коли ми говоримо про форму, ми насамперед говоримо про:

  • кількість слів;
  • структуру контенту;
  • тон усього тексту;
  • HTML-теги;
  • тайтли і метатайтли.

Якщо ви точно знаєте, який меседж хочете донести вашим контентом і на який вид пошуку він розрахований, можете розробити форму сторінки залежно від контенту.

Якщо це технічна стаття про сантехніку або біржові торги, додайте найголовнішу інформацію уже в перший абзац. Якщо ж у вас комедійна стаття, вашій аудиторії буде трохи легше пробачити вам повільний старт.

Порада Google робити «сторінки для користувачів, а не для пошукових систем» є все ще найкращою порадою, яку ви можете отримати. Створення оптимальної структури для контенту допоможе вашій сторінці зберегти цілісність.

Найкращі статті не повинні читатися як просто гарні есе. Вони мають виглядати, як чітка картина з тегами, тайтлами, шрифтом і заголовками, які разом створюють одне ціле.


А чи знаєте ви, що ми не тільки створюємо і просуваємо сайти, налаштовуємо контекстну рекламу, а й допомагаємо створити відмінний контент?

Перевод
Лія Шестакова
Команда

дизайнер Віталій Кухар
супровід Лєнара Козакова

Отримайте спеціальну пропозицію для вашого сайту!
Ми піклуємося про збільшення ваших продажів в інтернеті :)
Згорнути карту
Показати карту