Зворотній зв'язок:

Не можете знайти те, що вам потрібно? Запитайте в нас!

Запитати

Як перевірити позиції сайту в пошукових системах

04.10.2023
2992

Чому важливо відстежувати позиції сайту 

Усі власники сайтів мають знати, наскільки добре їхні ресурси ранжуються за цільовими ключовими словами, щоб бути ефективними в пошуковій системі. Крім того, для досягнення успіху також потрібен моніторинг рейтингу ключових запитів конкурентів. Це дозволить отримати актуальну інформацію щодо наступних питань:

  • Оцінка результативності SEO. Перевірка позицій сайту в пошуку допоможе оцінити ефективність SEO-стратегії та проведених оптимізаційних заходів, а також побачити, які зміни призводять до покращення або погіршення його позицій у видачі.
  • Контроль за конкурентами. Відстеження позицій конкурентів допоможе зрозуміти, які ключові слова вони використовують і які SEO-методи застосовують для комплексного просування сайту.
  • Виявлення проблем. Падіння позицій може свідчити про проблеми з SEO-оптимізацією, наприклад, про наявність помилок у коді сайту.
  • Аналіз трафіку. Моніторинг дозволяє пов'язати зміни позицій з коливанням обсягів трафіку на сайті, що допомагає оцінити вплив SEO на залучення користувачів.

Для моніторингу сайту в пошукових системах існує безліч інструментів. Окрім цього, позиції можна перевіряти вручну. У цій статті ми розглянемо обидва способи та покажемо найпопулярніші сервіси для перевірки позицій сайту.

Як дізнатися позиції сайту безоплатно онлайн

Подивитися позиції сайту вручну

Найпростіший спосіб отримати інформацію — вбити запит у пошуковий рядок і порахувати позицію сайту вручну. 

Для більш точної перевірки позицій сайту важливо перемкнути браузер на режим «інкогніто». Це допоможе мінімізувати персоналізацію результатів пошуку. Якщо ви моніторите позиції кілька разів з однієї IP-адреси, то сайт може показуватися вище за конкурентів — такий принцип роботи алгоритмів пошукових систем.

Як перевірити позицію сайту у видачі Google:

  • відкрийте головну сторінку пошуку google.com у режимі «інкогніто»;
  • внизу сторінки виберіть пункт «Параметри» → «Параметри пошуку»;
  • вимкніть історію в пункті «Персоналізація пошуку»;
  • у налаштуваннях виберіть потрібний регіон просування;
  • введіть у пошук потрібний запит і подивіться, на якій позиції знаходиться сайт.

Це зручно, якщо вам потрібно в режимі реального часу дізнатися про позицію сайту за 1–2 запитами, в усіх інших випадках на такий метод підрахунку потрібно буде витратити надто багато часу.

Перевірка позицій у сервісах Google (Google Search Console)

Це безоплатний сервіс від Google, що допомагає вебмайстрам і власникам сайтів відстежувати та покращувати присутність своїх онлайн-ресурсів у пошуковій видачі. Інструмент показує, як Google індексує сайт, надає інформацію про кількість переходів і рекомендації щодо покращення показників.

Щоб переглянути позиції, перейдіть до Google Search Console, введіть адресу свого сайту та підтвердьте права власності. Якщо ви ще не робили цього раніше, сервіс надасть необхідні підказки.

Далі на лівій панелі натисніть «Ефективність» → вкладка «Запити». Ви побачите список пошукових запитів з даними про позиції, покази та кліки.

Позиції для певної сторінки можна переглянути на сусідній вкладці «Сторінки». Також ви можете фільтрувати дані за датами, пристроями та іншими параметрами.

Переваги: безоплатне використання інструменту, доступ до додаткових показників, перегляд «живих» запитів.

Недоліки: у звіті видно лише запити, за якими сайт або сторінка вже проіндексовані пошуковиком. Якщо потрібно перевірити позиції за новими запитами, почекайте, поки Google їх проіндексує.

Безоплатні онлайн-сервіси для перевірки позицій

Це гарний варіант для разової перевірки, що дозволяє знімати до 30 запитів на день. Серед таких сервісів можна виділити xseo.

Недоліки: обмежена кількість функцій, відсутність глибокого аналізу, немає історії та візуалізації запитів.

Які платні онлайн-сервіси можна використовувати для моніторингу позицій сайту

Для якісної та швидкої перевірки позицій сайту простіше та ефективніше використовувати спеціальні інструменти. 

Існує велике різноманіття таких сервісів перевірки. Практично всі вони надають можливість безоплатного демодоступу — так ви зможете обрати для себе найзручніший варіант. Усі вказані онлайн-сервіси оснащені безліччю корисних функцій для аналізу та пропонують користувачам зручну візуалізацію даних.

Багатофункціональний сервіс, за допомогою якого можна відстежувати позиції сайту в ТОП-100 органічної видачі пошукових систем. Ви зможете аналізувати динаміку змін позицій за кожним запитом, порівнювати результати зі своїми конкурентами за різні періоди часу, побачити розподіл частки трафіку у видачі та багато іншого. 

Навіть у деморежимі можна скористатися безліччю інструментів, серед яких:

  • пакетний аналіз доменів і ключових фраз;
  • парсинг ТОПу видачі та кластеризація ключових слів;
  • моніторинг семантичного ядра конкурентів;
  • аналіз активності контекстної реклами.

Сервіс пропонує декілька корисних SEO-інструментів, зокрема для перевірки позицій. У користувачів є можливість відстежувати результати просування не лише у пошукових системах, а й у відеохостингу YouTube. Тут можна вибрати практично будь-яку країну і регіон світу. Сервіс не лише дозволяє аналізувати позиції власного сайту, але й надає можливість оцінити аналогічні показники конкурентів (до 5 ресурсів — безоплатно).

Крім аналізу динаміки сайту в цілому, за допомогою SE Ranking можна виконувати такі завдання:

  • визначити глибину перегляду (до 1000 позицій);
  • налаштувати геолокацію;
  • відстежувати піддомени та внутрішні сторінки;
  • здійснювати моніторинг сторінок у соцмережах і відео на YouTube;
  • зберігати історії релевантних сторінок і змін у пошуковій видачі;
  • прив'язати до 5 проєктів конкурентів для відстеження у реальному часі.

Сервіс підходить самостійним оптимізаторам і компаніям, що працюють із клієнтськими проєктами.

Вважається одним з лідерів у галузі пошукового маркетингу. Головна спеціалізація сервісу — потужна аналітика даних, що стосуються динаміки трафіку, беклінків, платної реклами. Ви можете вибрати будь-які країни та міста, відстежувати результати на різних пристроях і порівнювати їх з показниками конкурентів.

Крім типового моніторингу пошукової видачі та трафіку, сервіс пропонує багато інших інструментів:

  • аудит дій конкурентів у соціальних мережах;
  • аналіз рекламної активності для обраних сайтів;
  • аудит посилального профілю вебресурсу та багато іншого.

Сервіс має комплексний набір інструментів SEO-просування, дозволяє відстежувати зміни позицій та проводити аналіз у розрізі конкурентів.

За допомогою ресурсу можна надати оцінку рейтингу домену, а також проаналізувати посилальний профіль сайту. Серед основних задач можна виділити:

  • визначення показників органічного трафіку сайту конкурента;
  • посторінковий аналіз сайту з ключовими словами;
  • аналіз платної видачі — можливість дізнатися, за якими ключовими словами рекламується конкурент і на які сторінки він веде платний трафік;
  • збір ключових слів не тільки в популярних пошукових системах, а й, наприклад, в YouTube.

Сервіс здійснює SEO-аналіз вебресурсу для його подальшої оптимізації. У результаті сканування сайту ви отримуєте докладний звіт про всі знайдені проблеми та рекомендації щодо їхнього усунення.

Сервіс спрямований на виконання таких завдань:

  • SEO-аудит, у рамках якого можна виявити помилки та «слабкі місця» сайту, оцінити його структуру і визначити швидкість завантаження сторінок;
  • перевірка на унікальність контенту — допомагає виявити дублікати та покращити якість розміщеної інформації;
  • моніторинг позицій сайту та його конкурентів у пошуковій видачі;
  • порівняння з конкурентами за різними показниками — позиціями в пошуковій видачі, швидкістю завантаження сторінок, щільністю ключових слів тощо;
  • моніторинг зворотних посилань на сайт, що дозволяє відстежувати їхню якість і кількість.

Якщо зазначених вище варіантів вам буде недостатньо, цей список можна продовжити та згадати наступні сервіси відстеження позицій сайтів:

Які існують desktop-застосунки для перевірки позицій сайту

Desktop-застосунки для аналізу позицій вашого ресурсу інтуїтивно зрозумілі у використанні. Вони виконують безліч функцій та не мають обмежень. Для повноцінної роботи з desktop-застосунком необхідно завантажити ліцензійну версію та періодично встановлювати оновлення.

Rank tracker

Ця платна програма вирізняється зручним інтерфейсом і надає можливість відстеження змін позицій та порівняння з досягненнями конкурентів. За оновлення програми потрібно щороку доплачувати.

Серед основних інструментів застосунку:

  • геотаргетування;
  • пошук запитів;
  • перевірка будь-якої миті;
  • визначення позицій сайту за запитом у пошуку та Google Maps;
  • автоматична генерація звітів, що надсилаються на пошту за заданим розкладом.

Відстежування позицій сайту - запорука його успішного просування

Для успішного просування ресурсу в пошуковій системі Google необхідно відстежувати його позиції. Це допоможе не лише покращити їх, а й підвищити конверсію та залучити більше трафіку на сайт.

Сервіси перевірки позицій вебресурсів побудовані за одним принципом, але кожен з них має свої особливості та використовується для різних стратегій просування. Тому обрати онлайн-сервіс або програмне забезпечення, що відповідає конкретно вашим вимогам і фінансовим можливостям, не складе особливих труднощів. Сподіваємося, наш огляд допоможе вам у цьому.

Отримайте спеціальну пропозицію для вашого сайту!
Ми піклуємося про збільшення ваших продажів в інтернеті :)
Згорнути карту
Показати карту